Goese Lyceum krijgt nu voldoende van schoolinspectie: ‘We weten heel goed waar we mee bezig zijn’

7-3-2024
Het Goese Lyceum heeft de zaken weer op orde. Dat is tenminste de conclusie van de Onderwijsinspectie. Vorig jaar gaf deze inspectie de school een onvoldoende beoordeling. Werk aan de winkel dus voor de school aan de Oranjeweg, met een positief resultaat. “Toen we hoorden dat we een goede beoordeling hadden gekregen, hebben we er echt wel even een feestje van gemaakt”, zegt plaatsvervangend rector Maarten Jiskoot.
Jiskoot benadrukt overigens direct dat de school geen onvoldoende kreeg, “maar een herstelopdracht”. Maar hij kan ook niet anders dan toegeven dat er voor de Onderwijsinspectie een en ander verbeterd moest worden op de school.

Veel verandering

De leskwaliteit moest omhoog, informatie over leerlingen moest anders uitgewisseld worden, er moest anders leiding worden gegeven aan de docenten én er moesten minder leerlingen afstromen naar een lager niveau, zo heet het tenminste als een leerling bijvoorbeeld van het vwo naar de havo gaat.
Het afgelopen jaar heeft de school hard aan de opgedragen verbeterpunten gewerkt, volgens Jiskoot. “De collega’s hebben echt hun schouders eronder gezet. Ze hebben bijvoorbeeld de lessen verbeterd en gekeken naar hoe ze de lessen aantrekkelijker kunnen maken voor de leerlingen. Op die manier houden de docenten nog beter rekening met het niveauverschil tussen leerlingen.”
Daarnaast heeft de school gekeken naar het volgende punt dat de inspectie aankaartte: de té grote afstroom naar lagere opleidingsniveaus. De school liet volgens de inspectie leerlingen te makkelijk afstromen naar lagere niveaus en stimuleerde de jongeren te weinig om op het schoolniveau te blijven waar ze op startten in de eerste klas. Jiskoot zag en ziet dat anders. “Wij zijn vooral bezig met kansrijk bevorderen”, formuleert hij het netjes.
Wat hem betreft gaat het in het onderwijs om de volgende vragen: “Wat heeft de leerling in huis en wat voor potentie zit er in een leerling? Hoe kunnen wij als school, samen met de thuissituatie, ervoor zorgen dat een leerling op het niveau blijft waar die zich prettig bij voelt. En daarnaast ook: hoe ver gaat onze verplichting om een leerling op een bepaald niveau te houden?”

‘Welzijn leerling staat voorop’

Want, vindt de school, op het moment dat het beter is voor het welzijn van de leerling om naar een ander niveau af te stromen, dan wil de school de leerling daar niet in tegenhouden, ook al gaat dat tegen de norm in die de inspectie heeft gesteld. Het doel is namelijk dat er zo weinig mogelijk leerlingen afstromen naar een lager niveau. Gebeurt dat té veel, dan grijpt de Onderwijsinspectie in.
Het Goese LyceumHet Goese Lyceum© Omroep Zeeland
“Het is altijd lastig”, reageert Jiskoot op dat verbeterpunt van de inspectie. “We hebben een eigen visie als school en dat is nog steeds goed. We zorgen er nu voor dat die visie meer samenkomt met de visie van de inspectie. Aan de andere kant denk ik ook wel dat de inspectie heeft gezien dat wij ruim baan geven aan het welbevinden en de toekomst van de leerlingen. Dat wij samen met leerlingen en ouders vorm geven aan hoe de leerlingen hun toekomst voor zich zien.

Een onvoldoende van de Onderwijsinspectie

De afdelingen havo en vwo van Het Goese Lyceum kregen in maart 2023 een onvoldoende van de onderwijsinspectie omdat het niveau van het onderwijs niet goed genoeg was en er te veel leerlingen bleven zitten of uitstroomden op een lager niveau. Daarnaast had de school de kwaliteitszorg niet op orde.
De school was het niet eens met het negatieve rapport. Interim-rector Mees Hakkenberg noemde het toen “een verschil in mening over wat kwalitatief goed onderwijs eigenlijk is”. In het rapport staat namelijk dat Het Goese Lyceum aan de Oranjeweg expres leerlingen naar een lager niveau laat gaan om zo bepaalde normen te halen. “Dat klopt niet”, zei Hakkenberg. Daarnaast had volgens hem de afstroom van leerlingen juist alles te maken met het welbevinden van de leerlingen.
Dat juist die visie er misschien voor zorgt dat in de toekomst er alsnog te veel leerlingen afstromen naar lagere niveaus én dat de Onderwijsinspectie de school opnieuw op de vingers tikt, is volgens Jiskoot een risico dat er altijd is. “Maar het gaat om vroegsignalering voor de behoefte van de leerling. In samenspraak met ouders starten wij de begeleiding en houden wij de resultaten nauwlettend in de gaten.”

Vol vertrouwen

Dat de inspectie dan opnieuw met verbeterpunten aankomt, is niet iets waar de school bang voor is. “Het kan heel goed dat er in de toekomst met de inspectie nog eens een gesprek plaatsvindt, maar wij gaan dat gesprek vol vertrouwen aan. Wij weten heel goed waar we mee bezig zijn en dat ziet de inspectie ook. De doorstroom van leerlingen is op orde en de examenresultaten ook.”
Dat wil niet zeggen dat hij geen goed woord over heeft voor de controle van de Onderwijsinspectie. Volgens Jiskoot is die er niet voor niets en zorgt ze er ook voor dat de school op andere gedachten komt. “Van hé, we kunnen zaken ook anders aanpakken?” Maar Het Goese Lyceum blijft wel bij zijn eigen visie. “We willen leerlingen uiteindelijk op een plek krijgen waar hij of zij zich thuisvoelt. Maar ook op een plek die past bij de capaciteit van zo’n leerling.”
Omroep Zeeland, 7-3-2024
Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.

Voor meer informatie, bekijk ons privacybeleid.