Het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee breidt uit

21-2-2024
Een feestelijke moment voor het Pieter Zeeman Lyceum (PZL) in Zierikzee. Vandaag is de eerste paal geslagen voor een nieuwe aanbouw. Anderhalf jaar geleden ging een nieuw schoolgebouw open, maar dat was al snel te klein.
Bouw Pieter Zeeman Lyceum

De bouw is begonnen© Pieter Zeeman Lyceum

De eerste paal ging om 13.15 uur de grond in. “Dat is een bijzonder moment”, vindt Peter van der Gaag, rector van de school. “Het doel is dat de aanbouw er staat bij de start van het nieuwe schooljaar. Dit begin schept vertrouwen in een goed verloop van het proces.”

Groeiend aantal leerlingen

Uitbreiding is hard nodig, want de scholengemeenschap groeit hard. Op het PZL zit nu 78 procent van de jongeren op Schouwen-Duiveland. Enkele jaren geleden was dat nog 58 procent.
Voor de afgelopen zomervakantie zette de school nog in op tien noodlokalen op het eigen terrein, om het ruimtegebrek op te lossen. Maar dat bleek al snel geen mogelijkheid meer. “Uit prognoses blijkt dat we de extra ruimte de komende jaren zeker nog nodig hebben. Daarom mogen we een stuk aan de school bouwen. Die noodlokalen zouden dan in de weg staan voor die verbouwing”, zei Van der Gaag daar eerder over.
Pieter Zeemand

Leerlingen van Pieter Zeeman Lyceum op de Noodlocatie Jannewekken© Omroep Zeeland

Daarom moest de school op zoek naar een andere ruimte, zodat aan alle klassen les gegeven kan worden. Er is een dependance in het centrum van Zierikzee, in een oude drukkerij die tijdelijk leeg staat. Van dat gebouw kan de school tot halverwege volgend jaar gebruikmaken.

Ruimte geven aan de leerlingen

“De school doet het goed en we willen alle collega’s en leerlingen de ruimte geven”, zegt Van der Gaag in het radioprogramma Zeeland Komt Thuis. Hij heeft zelfs zijn eigen kantoor opgegeven, dat is nu een klaslokaal. En hij is niet de enige die zijn best doet. Volgens hem staat iedereen die betrokken is in de “meewerkstand”. Van de gemeente tot de architect en de bouwers.
Over een jaar moet de permanente uitbreiding, aan het schoolgebouw van het Pieter Zeeman Lyceum, er staan. Dan is er weer genoeg ruimte om alle lessen te geven.
Omroep Zeeland, 29 januari 2024
Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.

Voor meer informatie, bekijk ons privacybeleid.