Leerlingen De Sprienke draaien volledig mee op het Goese Lyceum: ‘Een stap op weg naar zelfstandigheid’

17-10-2022

GOES – Een groep leerlingen van mytylschool De Sprienke in Goes kan voortaan volwaardig meedraaien in het reguliere vmbo-onderwijs. Dat gebeurt op het Goese Lyceum aan de Bergweg, waar een lokaal zal worden aangepast.

De samenwerking tussen De Sprienke (een school voor kinderen met een fysieke beperking of chronische aandoening) en het Goese Lyceum is niet nieuw. Vanaf 2018 konden ongeveer zes leerlingen die op De Sprienke het voortgezet onderwijs volgen voor de praktijklessen al terecht aan de Bergweg. Op die manier kunnen ze een volwaardig VMBO-diploma halen. Beide scholen wonnen met dit project de Zeeuwse Onderwijsprijs.

Tussen de anderen
Met ingang van dit schooljaar is de samenwerking geïntensiveerd. Zo’n tien leerlingen van De Sprienke zijn vorige week permanent onderwijs gaan volgen op het Goese Lyceum. ,,We hebben als het ware een stukje van De Sprienke naar de Bergweg verplaatst’’, zegt Sprienke-directeur Yvonne Richards-Vlam. Formeel blijven de jongens en meiden leerling van De Sprienke, maar ze draaien volledig mee op het Goese Lyceum. Niet in een aparte klas, maar gewoon tussen de reguliere leerlingen van die school. Enkel op het moment dat het hen bijvoorbeeld even te veel wordt of ze verzorging nodig hebben, kunnen ze naar een speciaal lokaal, de zogeheten GO!-klas. Er zijn altijd begeleiders van De Sprienke aanwezig.

Een leerling zei dolgeluk­kig: ik heb nu ook vrienden zonder beperking!

Yvonne Richards-Vlam, Directeur De Sprienke
Het is de bedoeling dat een lokaal op het Goese Lyceum binnen afzienbare tijd volledig wordt omgebouwd tot verzorgings- en rustruimte voor de leerlingen van De Sprienke. Zo’n ruimte in simpelweg nodig, alleen al omdat er leerlingen zijn die op een bepaald moment verzorging nodig hebben. Burgemeester en wethouders van Goes willen voor de verbouwing ruim vijf ton uittrekken. De gemeenteraad moet daar nog mee akkoord gaan. Richards is blij met de positieve houding van het college. Als de genoemde rust- en verzorgingsruimte er is, kunnen volgens haar nog zeker tien extra leerlingen van De Sprienke hun opleiding volgen op het Goese Lyceum. Deze kinderen kunnen, in tegenstelling tot de groep die daar vorige week al is begonnen, echt niet zonder zo’n rust- en verzorgingsruimte en zitten nu dus nog in het gebouw van De Sprienke in de wijk Overzuid.

Dolgelukkig
Richards noemt de samenwerking een grote stap voorwaarts. Natuurlijk omdat de leerlingen nu een volwaardig vmbo-diploma kunnen halen, maar ook vanwege hun sociaal- emotionele ontwikkeling. ,,Eén van de leerlingen riep een keer dolgelukkig tegen me: ‘ik heb nu ook vrienden zonder beperking!’ Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk prima om vrienden met een beperking te hebben. Maar het geeft wel aan hoe blij deze jongen was dat hij nu ook met een andere groep in aanraking kwam. Dit is voor de betreffende leerlingen een heel mooie stap op weg naar meer zelfstandigheid.’’

Richards hoopt dat de verbouwing begin volgend schooljaar is voltooid, zodat nog meer leerlingen van De Sprienke naar het Goese Lyceum kunnen.

Rob Paardekam 12-09-22, 19:15

Deze website maakt gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken, door basisfuncties als paginanavigatie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken.

Statistische cookies helpen eigenaren van websites begrijpen hoe bezoekers hun website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren.

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Hun doel is advertenties weergeven die zijn toegesneden op en relevant zijn voor de individuele gebruiker. Deze advertenties worden zo waardevoller voor uitgevers en externe adverteerders.

Voor meer informatie, bekijk ons privacybeleid.